“Hvorfor?”
”Hvorfor?” er muligvis det mest spændende spørgsmål du kan stille – ikke mindst hvis det er dig selv du stiller det til. Vi har alle sammen vores vaner, vores måder at gøre tingene på og vi har alle truffet en lang række valg fra barnsben og til nu – valg, som har bragt os dertil hvor vi er nu og gjort os til dem vi er.
Men hvorfor?
Hvorfor traf vi lige de valg på de tidspunkter? At analysere alle valg, som vi har truffet, er en umulig og sikkert også nyttesløs opgave. Derimod kan det godt give mening at prøve at kigge på de lidt større og måske seneste valg. Det kunne f.eks. være: ”hvorfor valgte jeg netop den uddannelse?” eller ”hvorfor søgte jeg det job i den virksomhed?”.
En hjælp til at afklare ambitioner og drømme
”Hvorfor skulle jeg stille de spørgsmål?” tænker du. Det skal du fordi svarene kan være med til at skabe den underliggende forståelse for dine ambitioner og drømme. Det er vigtigt at være afklaret omkring motiverne bag ambitionerne og drømmene. På den måde øger du sandsynligheden for at det reelt er dine ”egne” ambitioner, som du forfølger og ikke nogen som er drevet af gamle vaner, lette løsninger eller omgivelsernes normer. Alt i alt burde det give større arbejds- og livsglæde på den lange bane.
Metoden med de fem ”Hvorfor?”
Se en beskrivelse her… Prøv om du kan komme gennem alle fem lag. Start med noget som du enten for nyligt har besluttet dig for eller evt. noget, som du lige nu går og overvejer.
Blev du klogere på dig selv? Måske gav den lille øvelse måske endda anledning til at omgøre en tidligere beslutning eller måske gav det klarhed omkring de overvejelser du går rundt med lige nu.
”Hvorfor?” i teams etc.
Ud over at du kan forsøge at gøre det til en vane at udfordre dig selv med de fem ”Hvorfor?” når du står overfor et valg, så kan du også bruge metoden i andre sammenhænge – f.eks. fælles beslutninger i et team. Måske træffer du ikke beslutningen, men i nogle tilfælde kan du have mulighed for at udfordre den. Vær dog opmærksom på hvordan du gør – fem hurtige ”Hvorfor?” kan måske virke provokerende på nogle og så er effekten ofte negativ. Start evt. med at forklare metoden så alle forstår hvorfor du bliver ved med at spørge ”Hvorfor?”…